Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi

PROJE BİLGİLERİ

  • Proje Adı:
    Türkiye İş Bankası I Resim Heykel Müzesi
  • Lokasyon:
    Beyoğlu İstanbul
  • Mimar:
    Teğet Mimarlık
  • Yatırımcı:
    Türkiye İş Bankası
  • Müteahhit:
    Berko İnşaat
  • Aydınlatma Tasarımı:
    Ukon Aydınlatma
  • Kategori:
    Müze
  • Alan:
    5.000 m²
  • Tarih:
    2023
  • Video:
    Görkem Katmer, Nazlı Yazıcı
  • Fotoğraf:
    Cemal Emden

İş Bankası Resim Heykel Müzesi / Beyoğlu - Sergi Aydınlatması:

Mimari, sergilenecek eserlerin niteliği ve farklı sergilerdeki nicelik ve konum serbestisi için tamamen küratörün hayaline hizmet etmeye yönelik bir aydınlatma sistemi ihtiyacı ile yola başlandı. Gerek tarihi binanın tavan yapısı ve yüksekliği, gerek birbirine bağlanan ya da açılan odaların form ve boyutları içerisindeki eserlerin sergileneceği düşey ve yatay bölümler, aydınlatma sistemini bir patern şeklinde mimariye nüfus etmesi ve çoklu amaca hizmet etme gerekliliğini ortaya çıkardı. Aydınlatma sistemi, genel ve lokal ışık gereksinimlerini karşılamalıydı. Bu nedenle bu projeye özel olarak tasarlanmış patern ray sistemi ile bu genel aydınlatma beklentisi sağlanmış oldu. Bu sistem gerek köşe ve zor noktalarda bulunan eserlere dahi kolay erişim sağlayan direkt ve yönlendirilebilir spot aydınlatmalara imkan verirken, aynı zamanda da yumuşak dolaylı ışığı ile sergileme alanlarının genel aydınlatma çözümünü sağlamaktadır.

Spot aydınlatmalarda ise müze beklentilerini ve serginin ihtiyaçlarını yerinde, bağımsız ve hızlıca karşılayacak bazı özel detaylar belirlendi. Öncelikle ışık rengi, renk geriverimi ve korumayı sağlayacak; CRI değeri 95 üzeri LED ışık kaynakları kullanıldı. LED çipi seçiminde özellikle ışık spektrumunun kırmızı bölgesini eksiltmeyecek tercihler yapıldı. Bu projeye özel katkı sağlanan nokta ise, spot aydınlatma armatürlerinin aydınlatma kontrol sisteminden bağımsız ve tekil olarak kısılabilmesi; dar açıdan genişe, ışık açısının manuel olarak üzerinden ayarlanabilmesidir. Spot aydınlatmalarına fiziksel olarak farklılık verebilme imkanı; başka bir sisteme, yazılıma ve hatta özel eğitimli personele ihtiyaç duyulmaksızın, farklı sergilerin ışık ihtiyaçlarının, yoğunluk ve seviye açısından kolayca yönetilebilmesini sağlamaktadır.

Sergiye ve müzenin geneline hizmet eden bu özel sistem ürün tasarımı, müzenin aydınlatma tasarımını yapan Ukon Aydınlatma tarafından yapılmış olup; Aydınlatma sistemi ve özel armatürlerinin üretimi Lamp83 tarafınca üstlenilmiştir. Aydınlatma sistemi çözümünün Türkiye’de üretilmiş olması, bakım konularında işletmeye hız esnekliği ve verim sağlamaktadır.

HABERLER

YKKS KENTE BİR AÇILIM

YKKS KENTE BİR AÇILIM

“YKKS Kente Bir Açılım”, Yapı Kredi Kültür Sanat (YKKS) binasının yeniden inşa sürecinin ve tasarım konseptinin ardında yatan hikâyeleri anlatıyor.

IŞIĞIN PEŞİNDE 25 YIL

IŞIĞIN PEŞİNDE 25 YIL

1995 Yılından itibaren ’mimari aydınlatma’’ konusunda çalışmalarını yürüten Uygar Sakarya, ışığın peşinde geçen çeyrek yüzyıllık çalışma hayatı içerisindeki motivasyonunun, ışığa ve...

ÇATALHÖYÜK ZİYARETÇİ MERKEZİ

ÇATALHÖYÜK ZİYARETÇİ MERKEZİ

UkonStudio, mimari tasarımı Teğet Mimarlık tarafından yapılmakta olan Konya Çatalhöyük Ziyaretçi Merkezi Projesinin aydınlatma tasarımı sürecine başladı.